Senaste nytt från styrelsen

november 18, 2020
 • Stamspolning Tempelhusen-Bågen
  Under vecka 2-4 11/1 - 27/1 2021 kommer stamspolning att ske i våra fastigheter av RÖRANALYS....
 • ÅRSAVGIFT
  Styrelsen har beslutat att inte ändra på avgiften till föreningen för 2021 då vi inte ser nå...
 • Skyddad sida
  Endast tillgänglig för boende i Brf Bågen För att kunna läsa denna sida krävs det att du kör...
 • Senaste nytt, övrigt

  november 11, 2020
 • Byte av e-postserver för adresser inom fatburen.org
  Brf Bågen har bytt server för e-post. Detta meddelande berör endast dig som fortfarande använd...
 • Internetavbrott åtgärdat
  Efter det omfattande strömavbrott som vid 16:40-tiden idag (2020-10-21) drabbade västra Södermal...
 • Enklare att återlämna tagg till våra lokaler
  Du som hyr en gästlägenhet eller festlokalen efter den 1 oktober 2020 kan lämna tillbaka taggen ...
 • Arkiverade nyheter

  Viktig information om säkerheten i nätet

  Observera att föreningen inte har någon gemensam säkerhetslösning(s.k. brandvägg), utan det är varje enskild användares ansvar att skydda sig mot eventuella risker! Därför är det bra att åtminstone känna till lite om vilka faror som finns.

  En mycket bra genomgång av de potentiella säkerhetsluckor som man kan råka ut för, samt åtgärder hittar man på http://grc.com/.  (Sidan är på engelska.) Klicka på bilden ShieldsUP! på sidan, och sedan på ShieldsUP!även på nästa sida (direktlänk: https://grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2). Du rekommenderas starkt att läsa informationen på denna länk!  Även om denna information är primärt Windows-inriktad finns det ändå en hel del att hämta för Mac-användare.

  Kort summering av vad du bör göra:

  1. Stäng av Windows/Mac fildelning! Hur du gör detta för Windows kan du läsa om på http://grc.com/su-fixit.htm    eller på http://support.microsoft.com/support/kb/articles/Q199/3/46.ASP.
   Om du ändå behöver använda fildelning, använd en personlig    brandvägg (se nedan).
  2. Använd Windows Update  regelbundet (gäller alla versioner av Windows. Säkerhetsluckor upptäcks kontinuerligt i  Windows och Internet Explorer, de åtgärdas också kontinuerligt och rättningarna läggs upp på Windows  Update.
   Allra säkrast är du om du ställer in Windows att automatiskt ladda ner och installera viktiga uppdateringar.
   Om du ändå vill köra Windows Update manuellt bör du åtminstone ladda ner alla kritiska uppdateringar!
  3. Om du fortfarande är nervös, installera en personlig brandvägg. Du bör då vara medveten om att det inte är helt smärtfritt att använda en sådan, man kan råka ut för en del småproblem med vissa saker, och det  kan vara lite krångligt att ställa in programmet rätt. I de senaste versionerna av Windows är den inbyggda Windowsbrandväggen riktigt bra. Aktivera den om du inte vill eller kan installera en personlig brandvägg.

  Tre exempel på personliga brandväggar för Windows:

  Medlemmar i föreningen har testat de två första och kan rekommendera dem, alla tre rekommenderas också i ett antal andra tester, tex från Cnet.
  Norton Internet Security är en mycket mer komplett säkerhetsprodukt eftersom det innehåller andra program, t.ex. ett av de bästa virusskydden.

  För Macintosh finns det också ett antal produkter, t.ex.

  båda kommersiella produkter. Vi har ingen erfarenhet av dessa produkter, om du har testat någon brandvägg för Macintosh, hör gärna av dig till admin@fatburen.orgmed erfarenheter!

  Då det gäller Antivirusprogram finns förutom de kommersiella även ett antal gratisprodukter som i tester visat sig mycket bra.

  • Ett antivirusprogram som är gratis heter MS Security Essentials och kommer från Microsoft och kan laddas ner från deras hemsida.
  • Ett annat gratisprogram kommer från AVG.

  Slutligen bör sägas att det inte finns någon anledning till panik. Se till att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat samt att undvik att besöka platser på nätet som inte är seriösa. Installera inte vilka okända program som helst i din dator. Öppna inte mail med suspekta erbjudanden om de kommer från någon för dig okänd avsändare.

  Slutligen uppge aldrig dina identitetsuppgifter och lösenord i mail, även om du blir ombedd att göra det. Ingen bank kommer någonsin att avkräva dig sådn information via mail. Får du en sådan förfrågan kan du vara säker på att det kommer från en bedragare.