Prenumerera på Nyheter


Senaste nytt från styrelsen

februari 23, 2020
 • Porttelefonerna
  På måndag den 24 feb kommer porttelefonernas mjukvara att uppdateras. Arbetet kommer att ske mell...
 • Säkerhetsdörrar
  Efter förfrågan från några medlemmar vill styrelsen förtydliga vad som gäller vid byte av lä...
 • Motioner Stämma
  Motioner till stämman skall vara insända senast 20-03-01
 • Senaste nytt, övrigt

  februari 10, 2020
 • Viktigt från Valberedningen
  Tycker du att tryggheten runt Bofills båge är viktig? Har du åsikter om hur din bostadsförenin...
 • Grannaste granen i stan
  Enligt lokaltidningen Södermalm Direkt har vi i Fatbursparken den snyggaste julgranen i stan i år...
 • Internetgruppen, behöver förstärkas.
  Vi i Brf Bågen har Sveriges bästa bredband, sett till pris/prestanda. Detta bygger till stor d...
 • Arkiverade nyheter

  Att flytta datauttaget eller ha fler uttag

  Datauttaget för Internet sitter där den som bodde i lägenheten i mars 1998 ville ha anslutningen. Uttaget sitter därför på olika platser i olika lägenheter.

  Om man vill ha sin anslutning i ett annat rum gäller följande:

  Det befintliga uttaget och kablaget får inte flyttas eftersom föreningens installationsgaranti i så fall inte gäller längre.

  Huvudalternativen är då ny kabel eller eget trådlöst nät.

  Ny kabel

  Det finns två huvudmetoder att installera ny kabel.

  1. En lång så kallad patchkabel ansluts till det befintliga uttaget, och denna kabel dras genom lägenheten där man har sin dator.
   Huvudproblemet med denna metod är att det är lite knepigt att sätta på kontakten på kabeln (det fordras ett specialverktyg). Dessutom krävs kunskap om hur de 8 färgade trådarna i kabeln ska sitta. Köper man färdigkontakterad kabel måste man borra ganska stora hål i väggarna för att få igenom kabeln.
  2. Ett nytt uttag sätts bredvid det befintliga, och en kabel dras från detta nya uttag till det rum där man vill ha sin anslutning där kabeln avslutas med ett likadant uttag.
   Denna installation är den mer professionella, men också aningen besvärligare. Uttagen måste kontakteras, vilket fordrar noggrannhet, men det brukar räcka med vanliga verktyg.
   Kontakta  Internetgruppen admin@fatburen.org om du har några frågor angående detta.
  3. Det finns idag också möjlighet att utnyttja elnätet för att förlänga internetinstallationen inom lägenheten. För detta finns speciell utrustning att köpa.

  I de båda första fallen ovan är det förstås möjligt att dra flera kablar till flera rum, men då behöver en hub, switch, router eller gateway anslutas vid det ursprungliga uttaget.
  För alternativ 2 ovan finns det speciella boxar med flera uttag, avsedda just för sådana kopplingspunkter.

  Trådlös anslutning

  Med hjälp av trådlös anslutning slipper man förstås kabeldragningen. Läs dock vad som gäller för anslutning av trådlösa nät i Brf. Bågen.

  Om du idag (2011) ska köpa en trådlös router eller accesspunkt bör du se till att den dels följer den såkallade n-standarden (IEEE-802.11n) vilken är snabbare än tidigare versioner av IEEE-802.11. N standareden har också bättre räckvidd vilket är en fördel i våra lägenheter som har en del tjocka betongväggar som hindrar. Vidare bör enheten ha krypteringen VPA/VPA2.

  Tänk på att din trådlösa anslutning kan störas av grannens motsvarande enhet om de använder samma kanal. Trafiken kan också störas av annan trådlös utrustning i lägenheten.

  En trådlös anslutning via router ger också möjlighet att använda flera datorer via en anslutning till Bågens datornät. Även din ”smarta mobiltelfon” eller surfplatta kan kommunicera via en trådlös router.

  Följ noga installationsanvisningarna som följer med produkten du köper. Tänk speciellt på att ställa in Internet Connection på värdet Dynamic IP (DHCP). Undantag från detta är om du fått en fast IP-adress av admin@fatburen.org.
  Om du gör en felaktig inställning av detta kan du störa övriga användare i Bågens nät.

  Trådlös kommunikation har blivit allt vanligare och kan innebära en mindre stabil Internetanslutning. Trådlösa routers kommunicerar vanligen på frekvensen 2,4 MHz. Moderna routrar kommunicerar även på frekvensen 5 MHz. Om många av dina grannar också har trådlösa routrar kan de olika enheterna störa varandra vilket ger en instabil Internetförbindelse.

  Störningsrisken är mindre vid användning av frekvensen 5 MHz men det är inte alla datorer som kan kommunicera på den frekvensen.

  Att tänka på är också att det, åtminstone än så länge, ger högre hastighet med trådbunden anslutning än med trådlös.