Prenumerera på Nyheter


Senaste nytt från styrelsen

oktober 29, 2017
 • Oförändrade avgifter 2018
  Styrelsen har avhållit sin årliga ekonomikonferens, och nu beslutat om budget, underhållsplan och...
 • Riksbyggen tar över ISS Fastighetsförvaltning
  Från och med den 1 juli 2017 är ISS Fastighetsägare AB uppköpta av Riksbyggen, riksbyggen.se. De...
 • Strömavbrott i Bågen
  Efter det stora strömavbrottet på Södermalm, idag under eftermiddagen kvarstår fortfarande probl...
 • Senaste nytt, övrigt

  oktober 30, 2017
 • Nu kan du betala lokalhyra med swish eller kort
  Nu är det möjligt att betala med swish eller kort när du ska hyra festlokal eller gästlägenhete...
 • Visning av våra lokaler
  Torsdagen den 19 oktober har du möjlighet att se våra gemensamma lokaler.(Gästlägenheterna, fest...
 • Bågens höstloppis 2017
  På söndagen d. 17 september kl. 11 ställer vi åter upp borden från festlokalen och egna bord oc...
 • Arkiverade nyheter

  De nya avskrivningsreglerna

  Den senaste tiden har frågan om progressiv respektive linjär (rak) avskrivning för bostadsrättsföreningar uppmärksammats i media. Bokföringsnämnden klargjorde i våras att progressiv avskrivning av byggnader inte är en tillämplig avskrivningsmetod.

  Detta betyder att bostadsrättsföreningar fr.o.m. 2014 måste tillämpa linjär avskrivning. Det är Bokföringsnämnden som tolkar lagen och därför är det nu uttryckligen förbjudet att fortsätta tillämpa progressiv avskrivning.

  HSB har hållit informationsmöte för sina medlemmar om vad de nya reglerna innebär. Bernt, vår kassör, deltog i mötet. Eftersom frågan är komplex kommer HSB att mer noggrant analysera konsekvenserna vidare.

  Enligt HSB är ett sätt att hantera frågan kortsiktigt att under en övergångsperiod tillämpa långa avskrivningstider kombinerat med ett bokföringsmässigt underskott. De menar också att det är viktigt i sammanhanget att poängtera avsättning till underhåll.

  Vi har i vår förening hittills tillämpat progressiv avskrivning för byggnader och en avskrivningstid på 70 år. För år 2013 gjorde vi en avskrivning på 2,2 miljoner kronor för byggnaderna. Om vi i stället skulle ha tillämpat en rak avskrivning så skulle beloppet ha blivit betydligt högre, och därmed resultatet för 2013 blivit sämre.

  Vi kommer att avvakta med att ta ställning till hur vi ska hantera de nya reglerna tills HSB Stockholm och Borevision kommer med riktlinjer.

  Det vi kan säga redan idag är att vi måste övergå från progressiv avskrivning till rak. Vi kommer också att se över möjligheterna att förlänga avskrivningstiden, vilket minskar den årliga kostnaden. Vi arbetar också systematiskt med underhållsplanen, vilket ökar förutsättningarna för en lång avskrivningstid.

  Vi återkommer till hösten med ytterligare information.