Prenumerera på NyheterCreated by Webfish.

Senaste nytt från styrelsen

mars 21, 2017
 • Har du planer på att bygga om i din lägenhet?
  Gå då in på sidan Byggregler. Där har vi samlat ett antal regler som gäller vid ombyggnationer....
 • Lägesrapport kring tomträttsavgälden
  I september förra året rapporterade styrelsen senast om Stockholms Stads planer att höja tomträt...
 • Dags att lämna motioner till föreningsstämman
  Snart är det föreningsstämma – dags att lämna motioner Årets föreningsstämma är planera...
 • Senaste nytt, övrigt

  februari 8, 2017
 • Vad ska hända med Fatbursparken?
  Idag 8 februari 2017 har det varit Öppet hus angående iordningställandet av norra delen av Fatbur...
 • Planerna för Fatbursparken börjar ta form
  Stockholms Stad bjuder in till öppet hus den 8 februari då man presenterar de nya planerna. Läs m...
 • Återvinn julgranen
  Inlämnade julgranar får ett fortsatt liv som fjärrvärme och biokol. Fjärrvärme värmer upp hu...
 • Arkiverade nyheter

  De nya avskrivningsreglerna

  Den senaste tiden har frågan om progressiv respektive linjär (rak) avskrivning för bostadsrättsföreningar uppmärksammats i media. Bokföringsnämnden klargjorde i våras att progressiv avskrivning av byggnader inte är en tillämplig avskrivningsmetod.

  Detta betyder att bostadsrättsföreningar fr.o.m. 2014 måste tillämpa linjär avskrivning. Det är Bokföringsnämnden som tolkar lagen och därför är det nu uttryckligen förbjudet att fortsätta tillämpa progressiv avskrivning.

  HSB har hållit informationsmöte för sina medlemmar om vad de nya reglerna innebär. Bernt, vår kassör, deltog i mötet. Eftersom frågan är komplex kommer HSB att mer noggrant analysera konsekvenserna vidare.

  Enligt HSB är ett sätt att hantera frågan kortsiktigt att under en övergångsperiod tillämpa långa avskrivningstider kombinerat med ett bokföringsmässigt underskott. De menar också att det är viktigt i sammanhanget att poängtera avsättning till underhåll.

  Vi har i vår förening hittills tillämpat progressiv avskrivning för byggnader och en avskrivningstid på 70 år. För år 2013 gjorde vi en avskrivning på 2,2 miljoner kronor för byggnaderna. Om vi i stället skulle ha tillämpat en rak avskrivning så skulle beloppet ha blivit betydligt högre, och därmed resultatet för 2013 blivit sämre.

  Vi kommer att avvakta med att ta ställning till hur vi ska hantera de nya reglerna tills HSB Stockholm och Borevision kommer med riktlinjer.

  Det vi kan säga redan idag är att vi måste övergå från progressiv avskrivning till rak. Vi kommer också att se över möjligheterna att förlänga avskrivningstiden, vilket minskar den årliga kostnaden. Vi arbetar också systematiskt med underhållsplanen, vilket ökar förutsättningarna för en lång avskrivningstid.

  Vi återkommer till hösten med ytterligare information.